Sardex: Self-Funded Social Impact Investment

Het was in 2017 dat ik in een speurtocht naar alternatieve bankvormen tegen Sardex aanliep. Sardex is voor veel andere vormen van local credit een voorbeeld geweest. Het is simpel; er zit een mooie balans van persoonlijke verantwoordelijkheid en risico spreiding ingebouwd en het was één van de eerste waar over gepubliceerd werd.

Bij het opschonen van onaffe posts kwam ik het ‘m weer tegen en bedacht dat het misschien weer tijd is voor een locale list.

sardegna

Waar Sardex in voorziet is het volgende: Na de krediet crisis is geld lenen heel goedkoop geworden (eigenlijk gesubsidieerd) maar zijn de eisen aan portfeuillebeheer voor banken heel streng gemaakt. Genant kort door de bocht komt het er op neer dat grote bedrijven vrijwel grenzeloos voor een habbekrats kunnen lenen, omdat ze door alle hoepels kunnen springen, en de kleine ondernemer klein moet blijven.

Lees meer over hoe marktwerking de vrije martkt om zeep bracht

Banken zijn het toonbeeld geworden van deze kansongelijkheid,rem op concurrentie en vernieuwing maar zij zijn slechts de uitvoerder van een angstig beleid.

Wat het nu naar mijn smaak weer zo actueel maakt is:

  1. Dat de mini-ondernemer vandaag behoorlijk de haas is.
  2. Dat Sardez was ontworpen om een eiland te bedienen (Sardinië) en local-supply in het Corona tijdperk een grote rol in ons behoud en herstel speelt.

Het artikel : Sardex: Self-Funded Social Impact Investment